Caminar: la salut a pas lent

Article del Coordinador Esportiu del CEM Premià: Miguel Jiménez

Actualment, els professionals de l’activitat física i la salut i el món de la publicitat del sector, acostumem a destinar molta energia a la difusió de les últimes novetats en activitats, noves tendències i nous productes. Això fa que ens oblidem de les activitats físiques habituals que fem en el dia a dia, que són de baixa intensitat i que són tant saludables que tothom les hauria d’incloure en els seus hàbits i els seus programes d’entrenament.

Caminar és una activitat que s’ha de fer diàriament, i en major mesura de la que realitzem en les societats occidentals actuals. Tristament, hem reemplaçat el desplaçar-nos a peu pel cotxe o la moto, fins i tot en els trajectes curts del nostre dia a dia, i ens hem oblidat del plaer i els beneficis que ens pot proporcionar caminar.

Un estil de vida actiu i saludable inclou els peus com a medi de locomoció, a més de contribuir de forma molt important en la reducció de la contaminació i al manteniment del planeta.

A més de ser un mode de locomoció per al nostre funcionament diari, es pot practicar com a activitat cardiovascular, exercici cardiosaludable, de baixa intensitat i, cada cop més, com a activitat de socialització. Donat que és una activitat a l’abast de tothom, saludable i amb organització senzilla, moltes entitats fan servir les caminades per a realitzar activitats solidàries i de caire social per a dinamitzar la població. Aprofitem-ho!

Pel que fa a la salut cal recordar que és una activitat cardiovascular de baixa intensitat, i que es pot realitzar amb durades curtes de forma repetida durant la setmana, a sortides més llargues en durada. A més, es poden escollir recorreguts de molt variades intensitats, des de caminar pel passeig marítim i gaudir del mar, a sortides de muntanya amb perfils amb inclinacions molt accentuades. Només cal conèixer el nostre estat de salut i buscar recorreguts que s’adaptin a les nostres possibilitats i gustos.

“A més, hi ha múltiples beneficis que ens pot aportar ser caminants habituals”

En destaquem alguns com:

– Ajuda a controlar els nivells de tensió arterial i de colesterol, així com ajuda a prevenir altres tipus de malalties cardiovasculars i relacionades amb els músculs i els ossos.

– Millora la resistència, tant a nivell cardiovascular com a nivell muscular, sobretot a nivell del tren inferior i de la zona mitja (faixa lumbar).

– Pot ser una estratègia molt útil per al control del pes (composició corporal).

– És una font de salut psicològica, donat el contacte amb la natura. La llum solar és una font de vitamines que ajuda a millorar l’estat d’ànim.

– En cas de realitzar-la en grup, millora les relacions socials.

– Ajuda a mantenir i millorar aspectes relacionats amb estats cerebrals que intervenen en l’aprenentatge i la memòria.

>>Busques motivació per sortir a fer una passejada? Clica aquí!<<